This post has already been read 26 times!
Στη Μεγάλη Βρετανία και στις χώρες της Κοινοπολιτείας χρησιμοποιείται περισσότερο το bhp (brake horsepower), ενώ υπάρχει και το «δικό μας» HP (Horsepower) που μπορεί να ακούγονται ίδια αλλά στην πράξη δεν είναι. Ποια είναι, λοιπόν, η διαφορά ανάμεσα στις δύο αυτές τιμές;
Εντάξει, στην Ελλάδα η μονάδα ισχύος, που έχει επικρατήσει είναι η ιπποδύναμη, όρος, ο οποίος στην Αγγλία είναι ό,τι και το “hp” και σε άλλες χώρες της ηπείρου μας, το “PS”, από τη γερμανική λέξη “Pferdestaerke”. Υπάρχει, όμως, κάποια αναλογία μεγεθών στην περίπτωσή μας; Κι αν ναι, πόσο πολύ απέχουν μεταξύ τους τα bhp από τα hp ή τα PS;
Πρόκειται για μία από τις πιο συνηθισμένες μονάδες μέτρησης της ισχύος στην αυτοκινητοβιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου. Μάλιστα, στην πλειονότητά του ο βρετανικός Τύπος του αυτοκινήτου επιμένει να χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη μονάδα, επειδή σε αυτή είναι εξοικειωμένοι και οι αναγνώστες.
Άλλωστε, η ιπποδύναμη χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τον 18ο αιώνα από το διάσημο μηχανικό James Watt, πολύ πριν κανείς ονειρευτεί καν τα αυτοκίνητα. Η κατανόηση του τι σημαίνει «δύναμη» είναι επίσης σημαντική για την κατανόηση του όρου “bhp”. Ισχύς, λοιπόν, είναι το ποσό της προσπάθειας ή του έργου, που απαιτείται, για τη διατήρηση ενός επιπέδου μηχανικής δραστηριότητας. Οπότε, με απλοϊκούς όρους η αύξηση της ιπποδύναμης σε ένα αυτοκίνητο σημαίνει βελτίωση της ικανότητάς του να κινεί τους τροχούς πιο γρήγορα.
Οι διαφορετικές μετρήσεις της ισχύος
Όταν πρόκειται για οποιοδήποτε μηχανοκίνητο όχημα, θα βρείτε γενικά την ισχύ, που εκφράζεται με έναν από τους τέσσερις τρόπους. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, στη Μεγάλη Βρετανία και στις αποικίες της ο πιο συνηθισμένος τρόπος είναι η ιπποδύναμη φρένου ή η brake horsepower (bhp). Ενώ, λοιπόν, και οι δύο μονάδες ακούγονται σχεδόν το ίδιο, η ιπποδύναμη φρένου είναι η τιμή, στην οποία φτάνει κανείς αμέσως μόλις ληφθούν υπόψη οι απώλειες από την τριβή, που είναι τόσο αντίθετη όσο και ίση με το ποσό της δύναμης του «φρεναρίσματος», που πρέπει να εφαρμόσετε (πάνω από το φρενάρισμα, που προκαλείται από την εσωτερική τριβή) για να σταματήσει να λειτουργεί ο κινητήρας, που «στροφάρει» πάνω σε ένα πάγκο δοκιμών.
Η ιπποδύναμη μετρά την ισχύ του κινητήρα χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις απώλειες τριβής, οπότε τα “hp” ή τα “PS” είναι πάντα ελαφρώς υψηλότερα σε σχέση με τα “bhp”. Έτσι, 1 PS ισούται με 0,986 bhp, όπως επίσης 100 PS είναι ίσα με 98,6 bhp. Φυσικά, στο «παιχνίδι» των μονάδων μέτρησης της ισχύος συμμετέχουν επίσης τα kilowatt (kW). Τα τελευταία χρησιμοποιούνται όλο και πιο συχνά από τις κατασκευάστριες εταιρείες αυτοκινήτων, όπως επίσης από επιστήμονες και μηχανικούς. 1 bhp, λοιπόν, είναι ίσο με 0,7457 kW, κάτι που σημαίνει πως η τιμή του kW είναι πάντα χαμηλότερη από την τιμή του bhp.
Πώς ερμηνεύεται η κάθε τιμή ισχύος;
Η τιμή ισχύος, που αναφέρεται κάθε φορά είναι πάντα η υψηλότερη, που μπορεί να αποδώσει ο κινητήρας. Συνήθως, βέβαια, γίνεται επίσης αναφορά σε ένα συγκεκριμένο αριθμό στροφών λειτουργίας του κινητήρα (ανά λεπτό). Πολύ σπάνια ένας κινητήρας θα αποδώσει τη μέγιστη τιμή της ισχύος του στην ανώτερη τιμή των σ.α.λ. του (στροφών λειτουργίας του ανά λεπτό).
Πηγή: carbuyer.co.uk
https://www.motorone.gr/epikairotita/christika/9879/ti-einai-i-ippodynami/