This post has already been read 34 times!
Ο τεράστιος και συνεχώς αυξανόμενος αριθμός όσων χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης δεν θα μπορούσε να αφήσει φυσικά ασυγκίνητους τους κάθε είδους κακόβουλους που δρουν στον κυβερνοχώρο και είναι πάρα πολλοί. Τα τελευταία χρόνια όσοι δρουν παράνομα στον ηλεκτρονικό κόσμο χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους για να αποκομίσουν οικονομικά οφέλη στα social media. Οι διαφόρων ειδών απάτες που σκαρφίζονται για να ξεγελάσουν τους χρήστες των κοινωνικών δικτύων και φυσικά οι εκβιασμοί φέρνουν στις τσέπες των απατεώνων τεράστια ποσά.
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ το 2021 οι απατεώνες των social media αποκόμισαν κέρδη της τάξης των 770 εκατ. δολαρίων. Όπως σημειώνει η επιτροπή το ποσό αυτό αφορά 95 χιλιάδες περιπτώσεις που εξετάστηκαν στις ΗΠΑ και θεωρεί βέβαιο ότι είναι ο αριθμός των θυμάτων στη χώρα είναι πολύ μεγαλύτερος όπως και το ποσό των κερδών για τους απατεώνες. Όπως είναι ευνόητο ο αριθμός των θυμάτων και το ύψος του ποσού των κερδών για τους ψηφιακούς απατεώνες σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ανυπολόγιστο.
Σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής τα social media είναι πλέον το πιο εύκολης πρόσβασης και παράλληλα γόνιμο έδαφος για τους κακόβουλους του ηλεκτρονικού κόσμου για αυτό και στρέφουν μαζικά τη δράση τους εκεί. H ηλικιακή ομάδα που σύμφωνα με τα στοιχεία αποτέλεσε βασικό στόχο των απατεώνων το 2021 στα social media ήταν αυτή των 18-39 ετών. Όπως αναφέρουν τα θύματα όλα ξεκινούν με μια ανάρτηση ή ένα μήνυμα που δέχονται από κάποιο απατεώνα ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι χρήστες πέφτουν θύματα παραπλανητικών διαφημίσεων.
Οι απατεώνες έχουν εύκολη πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα των χρηστών όπως η ηλικία τους το εμπορικό τους προφίλ, οι προτιμήσεις τους κ.α. και έτσι μπορούν να σχεδιάζουν μια απάτη που να έχει υψηλά επίπεδα πειστικότητας για το άτομο που στοχεύουν. Μια παραδοσιακή αλλά και διαχρονικά πετυχημένη μορφή απάτης, αυτή της υπόσχεσης γρήγορων κερδών σε υποψήφιους επενδυτές μέσω κάποιου χρηματοοικονομικού προϊόντος ευδοκιμεί και στα social media. Στην περίπτωση των κοινωνικών δικτύων οι απατεώνες εξυφαίνουν τους ιστούς τους στα υποψήφια θύματα τους υποσχόμενα κέρδη κυρίως μέσω κρυπτονομισμάτων. Επίσης ο εύκολος τρόπος να χακάρει κάποιος το προφίλ ενός χρήστη έχει οδηγήσει πολλούς στο να εμπιστευτούν τα όσα έβλεπαν στο προφίλ ενός γνωστού τους ατόμου το οποίο όμως έλεγχε κάποιος απατεώνας με αποτέλεσμα να γίνουν θύματα του.
Η προσοχή στα προσωπικά δεδομένα που αναρτούν οι χρήστες των social media, η μεγάλη προσοχή σε γνωριμίες με αγνώστους που σύντομα κάνουν προτάσεις οικονομικών συνδιαλλαγών, η προσπάθεια απευθείας επικοινωνίας με κάποιο φιλικό πρόσωπο που μέσω των social media ζητά χρήματα για να εξακριβωθεί ότι πράγματι είναι αυτός και όχι κάποιος απατεώνας είναι ορισμένα από αυτά που πρέπει να έχουν κατά νου οι χρήστες.