This post has already been read 32 times!
Μια μέρα η Στέλλα, 48 ετών, από το βόρειο Ιλινόις, των ΗΠΑ παρατήρησε ένα ασυνήθιστο πρήξιμο στην άκρη του δακτύλου της.
Καθώς είναι δεξιόχειρας, πάντα είχε, όπως εξήγησε ένα μικρό εξόγκωμα στο εσωτερικό του δακτύλου της από το γράψιμο και το σχέδιο. Ωστόσο, εκείνη την ημέρα, φαινόταν διαφορετικό. «Παρατήρησα ότι το σύνηθες εξόγκωμα είχε εξαφανιστεί και αντί γι’ αυτό, είχε μετατραπεί σε μια μεγάλη, πρησμένη περιοχή στην άκρη του δακτύλου μου», είπε στο Newsweek. «Φάνηκε ότι εμφανίστηκε ξαφνικά, αλλά νομίζω ότι απλά είχε μεγαλώσει τόσο αργά που δεν το είχα προσέξει ποτέ».
Η Στέλλα αποφάσισε να ζητήσει ιατρική βοήθεια και μετέβη στο νοσοκομείο όπου υποβλήθηκε σε μαγνητική τομογραφία.
Στα αποτελέσματα που πήρε στα χέρια της διάβασε μια απρόσμενη διάγνωση: έναν καλοήθη όγκο που βρισκόταν στην παλαμιαία επιφάνεια της τελευταίας (τρίτης) φάλαγγας του δακτύλου της. Η διάστασή του ήταν 0,4 x 0,4 x 1,2 cm – που αντιστοιχεί περίπου στο μέγεθος ενός μικρού μύρτιλου.
Στα συμπεράσματα της διάγνωσης καταγράφονταν μερικές πιθανές αιτίες που θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει τον ασυνήθιστο όγκο, όπως ένα ινομύωμα, ένας καλοήθης όγκος που αποτελείται από ινώδη ή συνδετικό ιστό, ένας Γιγαντοκυτταρικός όγκος του τενοντίου ελύτρου ή λιγότερο πιθανό, ένα αιμαγγίωμα, ένας άλλος καλοήθης όγκος που αποτελείται από αιμοφόρα αγγεία ή αγγειακό ιστό.
Ο Δρ. David Ring, αναπληρωτής κοσμήτορας ολοκληρωμένης φροντίδας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Austin και χειρουργός χεριού στο Νοσοκομείο Γενικής Μασαχουσέτης, είπε στο Newsweek: «Τα εξογκώματα στο χέρι είναι πολύ συνηθισμένα. Είναι πολύ ασυνήθιστο να είναι καρκίνος ή κάτι ανησυχητικό, όταν είναι κάτω από τον αγκώνα»
Παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα εξογκώματα στο χέρι δεν είναι ανησυχητικά, ο ειδικός εξήγησε ότι είναι σύνηθες για τους ανθρώπους να ανησυχούν: «Είναι δύσκολο να μην ανησυχείς έστω και λίγο αν δεις ένα εξόγκωμα ή οποιαδήποτε ανωμαλία. Απλώς να έχεις κατά νου ότι είναι συνηθισμένα και σχεδόν πάντα απλώς ενοχλητικά».
Το μέλος της Αμερικανικής Εταιρείας Πλαστικών Χειρουργών και επίκουρος καθηγητής χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Yale, Δρ. David Colen συμφωνεί.
«Η πλειονότητα αυτών των μαλακών ιστών στο ακροδάκτυλο προέρχονται από το έλυτρο του τένοντα – Γιγαντοκυτταρικός όγκος του τενοντίου ελύτρου- ή είναι μια υπερβολική ανάπτυξη αιμοφόρων αγγείων, δηλαδή αιμαγγίωμα – ή συνδετικού ιστού, δηλαδή ινομύωμα. Αυτά είναι συνήθως ανώδυνα πράγματα αλλά μπορεί να είναι άβολα ή δυσάρεστα».
Ενώ όλες αυτές οι περιπτώσεις είναι κατά βάση ακίνδυνες, μπορούν μερικές φορές να προκαλέσουν πόνο.
Τραβώντας μια φωτογραφία του ασυνήθιστου όγκου στο δάκτυλό της, η Στέλλα αποφάσισε να μοιραστεί την περιπέτειά της στο Reddit. Η περίπτωσή της κέντρισε το ενδιαφέρον.
«Ο γιατρός είπε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας προς το παρόν. Ωστόσο, εάν αρχίσει να πονάει, τότε θα το αφαιρέσει. Οπότε, όσο δεν πονάει, το αφήνω ήσυχο».
Στο διαδίκτυο έγινε χαμός μετά την γνωστοποίηση του προβλήματός της με χιλιάδες σχόλια από χρήστες που δεν γνώριζαν την ύπαρξη τέτοιων όγκων. Η Στέλλα λοιπόν ήταν ευχαριστημένη που είχε ευαισθητοποιήσει κάποιους.
«Χάρηκα όμως που το έκανα γιατί, όπως εγώ, φάνηκε ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν γνώριζαν ποτέ ότι ήταν δυνατόν να εμφανιστεί όγκος στην άκρη του δακτύλου σου. Έτσι έγινε γνωστό το γεγονός ότι οι όγκοι μπορούν πράγματι να εμφανιστούν σε παράξενα σημεία» είπε.
Και οι δύο ειδικοί, οι Δρ. Ring και Colen συμφώνησαν ότι όποιος έχει εξογκώματα ή πρηξίματα θα πρέπει να τα παρακολουθεί και να ζητήσει ιατρική βοήθεια εάν ανησυχεί.
Τώρα, το δάκτυλο της Στέλλας είναι το ίδιο όπως πριν και δεν την πονάει ούτε προκαλεί αλλαγές στις καθημερινές της δραστηριότητες.
«Μου αρέσει να σκέφτομαι ότι χιλιάδες άνθρωποι εξέτασαν τα χέρια τους εκείνη την ημέρα και, ποιος ξέρει, ίσως ένας ή δύο είδαν κάτι που δεν είχαν προσέξει ποτέ πριν» είπε η Στέλλα.