This post has already been read 37 times!
Το ότι το νερό που περιέχεται στα πλαστικά μπουκάλια περιέχει μικροπλαστικά το γνωρίζαμε από προηγούμενες έρευνες, ωστόσο τώρα έρχεται μία νέα διεξοδική μελέτη για να αποδείξει πως η ποσότητα των μικροπλαστικών είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτό που νομίζαμε. Μία ομάδα επιστημόνων από το Columbia University, ανέπτυξε μία νέα τεχνική απεικόνισης για να αποκαλυφθούν τα πετροχημικά στοιχεία που καταλήγουμε να πίνουμε.
Έχουν αναπτυχθεί αρκετές μέθοδοι για να βλέπουμε νανοσωματίδια, αλλά δεν ξέρουμε τι ακριβώς ψάχνουμε. Σε αντίθεση με παλιές μεθόδους ανίχνευσης που μπορούσαν να δώσουν μόνο μία κατά προσέγγιση ποσοστιαία περιεκτικότητα σε σωματίδια, η νέα τεχνική όχι μόνο ξεχωρίζει τα σωματίδια, αλλά επιτρέπει και να τα αναγνωρίσουμε.
Τα νανοπλαστικά είναι κομμάτια πλαστικού με μέγεθος μικρότερο του ενός μικρομέτρου και παράγονται ως υποπροϊόν πολλών βιομηχανικών διεργασιών, καθώς και από τη διάβρωση μεγαλύτερων πλαστικών προϊόντων.
Η ομάδα χρησιμοποίησε ένα ζεύγος λέιζερ το οποίο μπορεί να ρυθμιστεί για συγκεκριμένα μόρια μέσω μιας μεθόδου που αποκαλείται stimulated Raman scattering microscopy. Πρακτικά, αυτό επέτρεψε στους επιστήμονες να αναγνωρίσουν τη χημική σύνθεση των στοχευμένων σωματιδίων, χρησιμοποιώντας αλγορίθμους για να επιβεβαιώσουν τα χημικά στοιχεία μέσω βάσεων δεδομένων.
Δοκιμάζοντας αρκετά εμφιαλωμένα νερά από γνωστές μάρκες, εντόπισαν έως και 370.000 σωματίδια ανά λίτρο νερού, με το 90% αυτών να είναι νανοπλαστικά. Κατά μέσο όρο υπάρχουν 240.000 νανοπλαστικά σωματίδια ανά λίτρο νερού, δηλαδή 100 φορές περισσότερα από προηγούμενες εκτιμήσεις.
Μάλιστα το πιο κοινό πλαστικό που βρήκανε, δεν προερχόταν από το ίδιο υλικό του μπουκαλιού, αλλά είναι το πολυαμίδιο. Ειρωνικά, πρόκειται για το υλικό που αποτελούνται τα φίλτρα που χρησιμοποιούνται για να καθαρίσουν το εμφιαλωμένο νερό. Φυσικά και το PET δήλωνε βροντερό παρών.
Δε μας εκπλήσσει το γεγονός ότι βρήκαμε τόσα πολλά. Όσο πιο μικρά είναι τα σωματίδια, τόσο περισσότερα από αυτά υπάρχουν.
Προηγούμενες μελέτες λάμβαναν υπόψη μόνο μεγαλύτερου μεγέθους σωματίδια, αλλά η τωρινή μελέτη βρήκε πως τα μικρότερα σωματίδια αντιπροσωπεύουν περίπου το 90% όλων των πλαστικών που ανιχνεύθηκαν.
Και ενώ τα μικροπλαστικά δεν είναι άμεσα τοξικά, η διαρκής συγκέντρωσή τους στους ιστούς του σώματός μας κάνει τους επιστήμονες να ζητούν νέες, αναλυτικές μελέτες για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις τους.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο PNAS.