This post has already been read 30 times!
Η κατανάλωση καφέ -ειδικά δύο έως τρία φλιτζάνια την ημέρα- δεν συνδέεται μόνο με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και επικίνδυνων καρδιακών ρυθμών, αλλά και με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, όπως δείχνουν νέες μελέτες.
Οι τάσεις αυτές ίσχυαν τόσο για άτομα με καρδιαγγειακή νόσο, όσο και για άτομα χωρίς καρδιαγγειακή νόσο. Οι ερευνητές δήλωσαν πως οι αναλύσεις -οι μεγαλύτερες που εξετάζουν τον πιθανό ρόλο του καφέ στην καρδιακή νόσο και τον θάνατο- δίνουν την επιβεβαίωση ότι ο καφές δεν συνδέεται με νέα ή επιδεινούμενη καρδιακή νόσο και μπορεί στην πραγματικότητα να προστατεύει την καρδιά.
Ο «μύθος» για τον καφέ
«Επειδή ο καφές μπορεί να επιταχύνει τον καρδιακό ρυθμό, ορισμένοι άνθρωποι ανησυχούν ότι η κατανάλωσή του μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει ορισμένα καρδιακά προβλήματα. Από εδώ μπορεί να προέρχεται η γενική ιατρική συμβουλή να σταματήσετε να πίνετε καφέ. Όμως, τα δεδομένα μας υποδεικνύουν ότι η καθημερινή κατανάλωση καφέ δεν πρέπει να αποθαρρύνεται, αλλά να περιλαμβάνεται ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής για άτομα με και χωρίς καρδιακές παθήσεις», δήλωσε ο Peter M. Kistler, MD, καθηγητής και επικεφαλής της έρευνας αρρυθμιών στο Alfred Hospital and Baker Heart Institute στη Μελβούρνη της Αυστραλίας και κύριος συγγραφέας της μελέτης.
«Διαπιστώσαμε ότι η κατανάλωση καφέ είτε είχε ουδέτερη επίδραση -που σημαίνει ότι δεν έκανε κακό- είτε σχετιζόταν με οφέλη για την υγεία της καρδιάς» προσθέτει.
Ο Kistler και η ομάδα του χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη UK BioBank, μια μεγάλης κλίμακας βάση δεδομένων με πληροφορίες για την υγεία από πάνω από μισό εκατομμύριο άτομα που παρακολουθούνταν για τουλάχιστον 10 χρόνια.
Η έρευνα
Οι ερευνητές εξέτασαν διαφορετικά επίπεδα κατανάλωσης καφέ, από ένα φλιτζάνι έως πάνω από έξι φλιτζάνια την ημέρα, και τη σχέση με προβλήματα καρδιακού ρυθμού (αρρυθμίες), καρδιαγγειακά νοσήματα, συμπεριλαμβανομένης της στεφανιαίας νόσου, της καρδιακής ανεπάρκειας και του εγκεφαλικού επεισοδίου, καθώς και με τους συνολικούς θανάτους και τους θανάτους που σχετίζονται με την καρδιά, τόσο σε άτομα με όσο και χωρίς καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι ασθενείς ομαδοποιήθηκαν ανάλογα με το πόσο καφέ ανέφεραν ότι έπιναν κάθε μέρα.
Η κατανάλωση καφέ εκτιμήθηκε από ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν κατά την είσοδο στο μητρώο. Συνολικά, είτε δεν διαπίστωσαν καμία επίδραση είτε, σε πολλές περιπτώσεις, σημαντική μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου μετά τον έλεγχο της άσκησης, του αλκοόλ, του καπνίσματος, του διαβήτη και της υψηλής αρτηριακής πίεσης που θα μπορούσαν επίσης να διαδραματίσουν ρόλο στην υγεία της καρδιάς και τη μακροζωία.
https://www.ethnos.gr/health/article/201990/kafeskalataneagiatoyslatreistoytaofelhgiathnkardia